facebook-icongoogle-iconinstagram-iconpinterest-iconyoutube-icon



444 0 714

Özellikle yazın görülen sorunlu hamilelik özellikleri nelerdir? Anne ve bebeği ne tür tehlikeler bekler?

Yaz aylarında hamileler nelere dikkat etmeli? Sıcak hava nasıl etkiler? hangi saatlerde güneşe çıkmalı ya da çıkmamalılar?

Yürüyüş yapmaları tehlikeli midir?

Sorunlu hamilelik geçiren anne adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

İlk doğumunu yapacak olan anne adaylarının çoğu doğum zamanı yaklaştıkça doğum şeklinin ne olacağı endişesini yaşar.  Bu sorunun cevabı bebeğin doğumuna kadar kesin değildir.

Ilk doğumlarda gebelik takibinde sezaryanla doğumun şart olduğu sebepler ( bebeğin eşinin önde olması, doğum kanalını  kapatan myomlar, doğum kanalından bebeğe geçme olasılığı olan genital siğil  enfeksiyonları...) tesbit edilmemiş hastalarda bebek ters yada kilolu değilse ve annenin kemik çatısı doğuma uygunsa , bebekde yada annede normal doğuma engel bir hastalık  yada anomali yoksa doğumun normal yolla olmasını öneririz.

Her anne baba doğacak olan çocuğunun sağlıklı olup olmadığını çocuğu doğmadan öğrenmek ister. Gebelik döneminde yaptığımız ultrason ile bazı tarama ve tanı testleri bebeğin sağlığının büyük oranda değerlendirilmesine imkan sağlar.

Bebekte kromozom bozukluğu olup olmadığını anlamak amacıyla en erken yaptığımız işlem 11-14. gebelik haftaları arasında ultrasonda bebeğin ense kalınlığını ölçmektir.

11. Haftadan önce ense kalınlığı henüz belirgin olmayabileceği gibi 14. Haftadan itibaren bu ensede biriken sıvının rezorbe olarak azalmasına bağlı olarak ense kalınlığı daha düşük ölçülebilir. Bu nedenle ideal ölçüm zamanı 11-14. gebelik haftalarıdır.

Down Sendromu nedir? Neden 21 Mart?

2011 yılından itibaren 21 Mart gününün  her yıl -Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak tanınması insanların Down Sendomu hakkında daha çok bilgi sahibi olmasını ve farkındalığın artmasını sağlamıştır. Tarihin 21 Mart olması ise tesadüf değildir. Çünkü Down Sendromlu bireylerde normalden farklı olarak 21 numaralı kromozomdan 3 adet bulunur.

Kadınlar gebelik ve doğum ile ilgili 'bebeğini yada kendi hayatını kaybetme korkusu' da dahil birçok korku yasamaktadırlar.

Özellikle ilk doğumunu yapan anne adaylarında, 'ne ile karşılaşacaklarını  bilmedikleri' için, korku doğum zamanı yaklaştıkça artar.

Kötü doğum tecrübeleri yaşamış bayanların anlattıkları' deneyimler' anne adayının korkusunu arttırır. Gerçekte bunları anlatanların çoğu normal doğum yaptığına pişman değildir ve bu kötü hikayelerin azınlıkta olduğu unutulmamalıdır.