Skip to main content

Gebelikte Yaz Ayları

Özellikle yazın görülen sorunlu hamilelik özellikleri nelerdir? Anne ve bebeği ne tür tehlikeler bekler?

Yaz aylarında hamileler nelere dikkat etmeli? Sıcak hava nasıl etkiler? hangi saatlerde güneşe çıkmalı ya da çıkmamalılar?

Yürüyüş yapmaları tehlikeli midir?

Sorunlu hamilelik geçiren anne adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Havuza ya da denize girebilirler mi?

Beslenmelerinde nelere dikkat etmeliler?

Gebelik dönemi yaz ayları içine gelen gebelere önerilerim neler olabilir?

1-yaz aylarında gebeler sıcaktan nasıl etkilenir?

Yazın terleyrrek kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemlidir .

çünkügrbelerde su tüketimi yetrli olmazsa idrar yolu enfeksiyonu,  erken  doğum, bebeğin suyunun azalması, gibi riskli durumlar daha çok görülür.

Günde  en az 2,5 -3 litre su tüketmeleri , su dışında taze süt, ayran , tzaecsıkılmış meyve suları ve doğal katkımız maden suyu içmelerini önerebilirim. Kafeini , gaxlı v şeker katkılı içeceklerden uzak durmalılar.

2-beslenme önerileri

Dondurma diyet önerilen gebeler dışında tüketimi uygun bir besindir.

Özellikle ilk 3 ayda gebelik bulantı kusmları yazın daha ağır geçebilir. Tüm gebelereAğır yağlı ve fazl şekerli yiyecekler terine kuru gıdalar yada taze çiğ sebze meyve tüketimi önerebilirim.

Gebelere bir diğer uyarım yazın havaların ısınmasıyla arta n besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olmalılar. Tükettikleri gıdaların tazeliğinden emin olmalılardır. Şüphe ettikleri bir gıdayı tüketmemelidirler.

3-Gebeleri bekleyen bir diğer risk yaz aylarında artmış  ödem eğilimidir.

Gebelerde  zaten artan ödem eğilimi su tüketimi yeterli olmazsa daha çok artar. Ödemi olan gebeler su değil tuz kısıtlamasına gitmelidirler.el ayak  şişkinliklerine  hazırlıklı olmalı yani ayakkabı yada tetlik seçimlerini buna göre yapmalı , yüzükler dar bilezikler takılmamalıdır.

Ateş basmaları, el içi ve ayk tabanlarında yanmalar, Tansiyon oynamaları olabilir.  Bu durumlarda yakın tansiyon takibi yapmalılar düşük tansiyonlarda tuzlu ayran içmeli ayakları yükseğe kaldırarak uzanmalı , istirahat etmeli, yüksek tansiyon değerlerinde doktorlarına bilgi vermelidirler.

Yaz için en uygun sporlar güneşsiz saatlerde yürüyüş ve yüzmedir. Yüzme  erken doğum riki,suların erken gelmesi, düşük riski gibi riskleri olmayan gebeler için uygun bir spordur fakat deniz yada temiliğinden emin olduğu havuzları tercih etmelidirler.

Islak kıyafetleri hemen değiştirmeye özen göstermeldirler.

Güneşten şapka gözlük yada güneş kremleri ile korunmak  11-16 saatleri arasında güneşlenmemek genel kuralları gebelerde daha çok önem arz eder çünkü gebelerde hormonlara bağlı olarak güneşe karşı duyarlılık artmıştır. Gebelik maskesi dediğimiz yüzdeki pigment değişiklikleri,yüzde vevücutta kahverengi lekelenmeler olabilir. Bu lekelenmeler güneşte daha çok artabilr. Dışarı çıkarken yüzümüze  güneş koruyucu sürmeliyiz

Son olarak yazın yolculuğa çıkmayı planlayan gebelere önerilerim uçak yolculuğu konusunda doktorlarına bilgi vermeleri kara yolculuğundaysa en çok 2 saatte bir mola verip yürüyüş yaparak bacaklardaki  kan dolaşımını hızlandırmalıdırlar.