Normal Doğum Kararı
İlk doğumunu yapacak olan anne adaylarının çoğu doğum zamanı yaklaştıkça doğum şeklinin ne olacağı endişesini yaşar. Bu sorunun cevabı bebeğin doğumuna kadar kesin değildir.
Ilk doğumlarda gebelik takibinde sezaryanla doğumun şart olduğu sebepler ( bebeğin eşinin önde olması, doğum kanalını kapatan myomlar, doğum kanalından bebeğe geçme olasılığı olan genital siğil enfeksiyonları…) tesbit edilmemiş hastalarda bebek ters yada kilolu değilse ve annenin kemik çatısı doğuma uygunsa , bebekde yada annede normal doğuma engel bir hastalık yada anomali yoksa doğumun normal yolla olmasını öneririz.
Gebeliğin son haftalarında bebeğin ve annenin durumuna göre karar şekillenir.
Takibinde ek sorun olmayan gebeliklerde 37. Haftada anne adayının kemik çatısı muayene edilir, uyugun olup olmadığı değerlendirilir, bundan sonra duruma göre haftalık yada daha sık aralıklarla doğuma kadar bebeğin suyu, hareketleri ve NST dediğimiz cihazla bebek kalp atışları ve rahim kasılmaları ve bebeğin kilosu ve pozisyonu değerlendirilir. Normal doğum planlanan anne adayları doğum belirtileri başladığında (sancıların sıklaşması, su gelmesi, kanama olması gibi) hastaneye yatırılır ve doğum süreci başlar.
Bu şartların sağlandığı hastalarda normal doğumun sezaryana üstün olduğu tüm dünyada kabul görmüş bir gerçektir.
Normal doğumun sezaryana üstünlükleri
- Normal doğumla birlikte annelik duygularının daha hızlı hissedilir, anne adaylığından anneliğe geçiş anına ve bebeğinin dünyaya geliş anına ilk ağlayışına bilinci açık bir şekilde şahit olma şansı olur. Annenin bebeğini kucağına alıp ilk teması kurması ve daha kısa sürede süt gelmesiyle emzirmenin daha kısa sürede olması mümkündür.
- Doğumdan sonra daha rahat hareket edebildiği için , bebekle ilgilenmenin ve emzirmenin daha kolay olması söz konusudur.
- Hastanede kalış süresi kısa, maliyeti daha azdır.
- Daha hızlı günlük hayata dönüş , egzersiz yapabilme ve dolayısıyla kilo verme kolay olur.
- Normal doğum sonrası sadece cilt ve cilt altı dokuların kesildiği bir dikiş vardır ve iyileşmesi daha kısa sürede olur, ağrısı daha az olur. Sezaryande tüm karın katları ve rahim kesildiği için ağrı daha çok , iyileşme daha geç olur.
- Anestezi ve operasyon korkusu yoktur. Bebeğe de anestezik gazlar geçmemiş olur.
- Gebelik takibinde sorun olmadığı sürece sonraki doğumlarında normal doğum olacağı düşünülür ve sonraki doğumlar daha kısa sürede ve kolay olur.
- Bebek, akciğerlerindeki sıvıyı normal doğum esnasında doğum kanalından geçerken daha kolay atabilir ve yenidoğan döneminde solunum problemleri daha az olur.
- Normal doğumda annenin kanama, enfeksiyon, organ ve doku hasarı, pıhtı oluşumu riski sezaryene göre oldukça azdır. Anne ölüm oranıda normal doğumda sezaryandan çok daha azdır.
Epidural anesteziyle ağrısız doğum hakkında
Normal doğumun gerçekleşmesi için şart olan rahim kasılmaları anne adayının hissettiği ağrının sebebidir. Rahim kasılması dolayısıyla sancı olmadan doğum gerçekleşmez. Bu ağrının ne düzeyde olacağı çok çeşitli faktörlere bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlar hayatlarında yaşadıkları en şiddetli ağrı olarak ifade ederken bazıları korktukları kadar olmadığını ifade eder. Bu ağrıyı azaltmak ‘Ağrısız doğum’ olarak bilinen ‘epidural anestezi ‘ ile mümkündür.
Epidural anestezi doğumun aktif fazı yani düzenli ağrılar başlayınca ve 4-5 cm rahim ağzı açıklığı olduktan sonra uygulanabilir. Epidural anestezi beldeki omurga aralıklarından ince bir katater yardımıyla omuriliği saran zarın üzerindeki boşluğa ağrı kesici ilaçların verilmesiyle sağlanır. Ağrısız doğum için İlaçların dozu düşük verildiğinden rahim kasılmasına engel olmadan ağrıların daha az hissedilmesi sağlanırken bacaklardaki his ve hareket gücü kaybolmaz. Anne adayı odasında yürüyebilir, tuvalete kendi gidebilir.
Bazen normal yolla doğum sürecinde de yaşanabilecek bebeğin kalp atışlarında bozulma,doğumun ilerleyişinde duraklama gibi aksiliklerden dolayı normal doğumun herhangi bir aşamasından sezaryana geçilmesi gerekebilir. Böyle durumlarda epidural anestezi katateri bulunan anneye ayrıca bir anestezi uygulamadan , sadece verilen ilaç dozu arttıralarak annede his ve hareket kaybıda sağlanarak ; epidural anesteziyle operasyon gerçekleştirilebilir.
Son söz
Özellikle ilk doğumunu yapacak anne adaylarının ‘ne ile karşılaşacaklarını bilmemelerinden’ dolayı doğumdan korkmaları doğaldır. Doğum konusundaki ‘bilgi kirliliği’ bu korkuya zemin hazırlar. Doğum ağrısının çekilebilecek ‘en büyük ağrı ‘ olduğunu duyan anne adayının bundan korkması doğaldır. Oysa ki doğum ağrısı doğal bir sürecin parçasıdır ve birameliyat , hastalık, kaza, travma, yara… ağrısından bambaşkadır. Bebeğin çıkmasıyla tüm ağrı geçer ve yerini karmaşık güzel hislere bırakır. Çünkü artık bebeğinizin ağlama sesini duyarak ve bebeğinizle ilk teması kurarak bu mucizeye şahitlik etmektesinizdir…