facebook-icongoogle-iconinstagram-iconpinterest-iconyoutube-icon



444 0 714

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyız?

1-Gebelik şüphesi:

Gebelikten şüphe ettiğinizde test yaptırmak için ya da evde yaptığınız idrar testi pozitif çıktığında en kısa sürede doktora başvurmalısınız.
Bu durumda kanınızda gebelik değerinin düzgün yükselip yükselmediğine bakılarak ya da ultrasonda gebelik kesesi değerlendirilerek dış gebelik olmadığının anlaşılması önemlidir. Çünkü dış gebeliğin geç kalındığında anne için hayati sonuçları olabilir.
Detaylı bilgi için ‘Dış gebelik’ konusunu okuyabilirsiniz.

2- Gebelikte kanama:

Vajinal kanamanız varsa gebeliğin her haftasında hastaneye başvurulmalısınız.
Erken haftalarda kanama, kesenin yerleşme kanaması gibi normal nedenlerden olabileceği gibi düşük işareti de olabilir.
İlerleyen gebelik haftalarında ise erken doğum belirtisi ya da bebeğin plasentası (eşi) ile ilgili anormal bir durumu işaret edebilir.
Detaylı bilgi için ‘Riskli gebelikler’ konusunu okuyabilirsiniz.

3-Karında sertleşme, kasık ağrısı:

Adet ağrısı tarzında ya da daha şiddetli kasık ağrısı, bel ağrısı, karında sertleşme ve aşağı doğru baskı hissediyorsanız hemen başvurmalısınız çünkü doğum başlamış olabilir.
Özellikle gebeliğin 36. haftasından önceki kasılmalarda hemen başvurmak önemlidir, çünkü erken doğumun önlenmesi için tedavi başlanabilir.
Son haftalarda ise rahmin doğuma hazırlık yapmak için düzensiz kasılmaları söz konusu olabilir. Kasılmalar şiddetlenip ve düzenli hal aldığında doğum başlamış demektir ve hastaneye başvurmalısınız .
Detaylı bilgi için ‘vajinal doğum hakkında merak ettikleriniz’ konusunu okuyabilirsiniz.

4-Su gelişi:

Vajinal bölgede aniden ıslanma olursa su gelişi söz konusu olabilir. Bazen belirgin bir su gelişi olurken bazen damla damla ıslaklık şeklinde olabilir. Bu durumdan şüphe edilen her gebelik haftasında hastaneye başvurmalısınız.
Bazen su; idrar kaçırma yada vajinal enfeksiyona bağlı artmış akıntı ile karışabilir. Doktor bu ayrımı yaparak tedaviyi planlar.
Detaylı bilgi için ‘vajinal doğum hakkında merak ettikleriniz’ konusunu okuyabilirsiniz.

5-Tansiyon yüksekliği:

Gebelerin evde tansiyon takibi yapmaları önemlidir. Özellikle 130-80 mm-Hg üzerindeki tansiyonlarda doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Beraberinde özellikle de bacak ve ayaklarda ödem, baş ağrısı ve görme bulanıklığı varsa hemen hastaneye gitmelisiniz.
Bunlar anne ve bebek için hayati olabilecek preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) dediğimiz tablonun işareti olabilir
Detaylı bilgi için ‘riskli gebelikler’ konusunu okuyabilirsiniz.

6-Bacakta tek taraflı ağrı şişme ve kızarıklık:

Gebelerde kanın yoğunluğu artmakta ve vücutta pıhtı oluşumuna eğilim olmaktadır. Özellikle alt bacak damarlarındaki pıhtılar akciğere ulaşırsa ölümcül sonuçlanabilir.
Bu nedenle vücudunuzun herhangi bir yerinde özellikle de alt bacaklarda genellikle tek taraflı şişlik, ağrı ve kızarıklık olursa doktorunuza bilgi vermelisiniz.

7-Kilo kaybı yapacak kadar bulantı kusma:

Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusma doğaldır. Fakat ileri derecede olduğunda anne ve bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle hastanede elektrolit ,mineral ve glikoz içeren sıvı ve gerekirse vitamin besin takviyesi yapılması yararlı olur.
Detaylı bilgi için ‘gebelikte beslenme, bulantı kusma’ konusunu okuyabilirsiniz.

8-Ateşli hastalık:

Ateş yüksekliği bebeği olumsuz etkileyebilir, erken doğuma, su kesesinin açılmasına, bebekte yenidoğan dönemi enfeksiyonlarına, hatta ani bebek kayıplarına sebep olabilir.
Bu nedenle ateşin kaynağının bulunması ve gebeliğe uygun olacak şekilde antibiyotik başlanması gereklidir.

9-Vajinal akıntıda değişiklikler:.

Normal gebelerde yumurta akı gibi şeffaf bir vajinal akıntı olağandır fakat sarı, yeşil, gri, kanlı gibi renk değişimleri, beyaz katı hal alması yada kötü kokunun, kaşıntının da eşlik etmesi tedavi gerektirir.
Böyle bir şüpheniz varsa doktorunuzla paylaşmalısınız çünkü vajinit tedavi edilmediği takdirde bebeğin su kesesinin açılması, rahim kasılmalarının başlaması ile erken doğuma neden olabilir.
Detaylı bilgi için ‘vajinitler’ konusunu okuyabilirsiniz.

10-İdrarla ilgili şikayetler:

Gebelikte sık idrara çıkma yada fark etmeden idrar kaçırmanız olağandır. Fakat idrar yaparken yada tutarken yanma idrar kesesi bölgesinde hassasiyet,idrarda kan olması yada böbreklere vuran yan ağrısı hissederseniz idrar yolu enfeksiyonu yada idrar yollarındaki problemler değerlendirilmelidir.
Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma sebep olabilir.

11-Bebek hareketlerinde belirgin azalma:

Her gebelikte farklı olmakla birlikte yaklaşık 20-22. haftada bebeğin hareketlerini hissetmeye başlarsınız.
Önceleri her gün hareket hissetmeyebilirsiniz fakat giderek bebeğinizin gün içinde hareketlilik düzeyini öğrenip buna alışırsınız.
Son haftalarda bebek büyüyüp yeri dar gelmeye başladıkça hareketlerinde azalma olması doğaldır.
Bebeğin hareket etmediğinden şüphe ediyorsanız tok karnına sol yana doğru yatarak bebeğin hareketini sayın. Saatte en az 4 kez hareket etmesi gerekir.
Bebek hareketlerini endişe konusu haline getirmeyin çünkü anneler bebeğin hareketlerinin sadece dörtte birini hissederler. Çoğunlukla hareketsiz olduğundan şüphe ettiğinizde sorun yoktur, hareketini hissetmediğiniz zamanlardır, fakat yine de hastaneye başvurmakta fayda vardır.

12-Vücutta kaşıntı:

Özellikle gebeliğin son 3 aylık dönemindeyseniz, cildinizde döküntü olmadığı halde kaşınıyorsanız bu kaşıntı  sıklıkla avuç içi ve ayak tabanındaysa ve geceleri şiddetleniyorsa doktorunuza bilgi vermelisiniz
Bunlar gebelik kolestazı dediğimiz gebeliğe bağlı kanınızda safra asidinin arttığı tabloyu işaret edebilir.
Doktorunuz karaciğer fonksiyonunu gösteren bazı kan testleri ve açlık safra asidi düzeyinize bakarak kaşıntının karaciğerle  ilgili olup olmadığını anlar.
Gebelik kolestazında hemen tedavi başlanmalıdır çünkü bebek için hayati sonuçları olabilir.
Detaylı bilgi için ‘riskli gebelikler’ konusunu okuyabilirsiniz.